Επίσκεψη στο εργαστήριο μελιού τού Μωυσή στο Τσεπέλοβο
Σήμερα επισκευθήκαμε οικογενειακώς το “Σπίτι τής μέλισσας” του Μωυσή Σανοζίδη στο Τσεπέλοβο στο Κεντρικό Ζαγόρι.
Κατά την επίσκεψη μας στο εργαστήριο ο Μωυσής μας εξήγησε τη διαδικασία επεξεργασίας τού μελιού από την κηρήθρα μέχρι το βάζο αρχίζοντας από τον απολεπισμό των κηρηθρών, την φυγοκέντριση τους στο μελιτοεξαγωγέα έως και τη συσκευασία του στα βάζα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν περιγράφουν οπτικά την διαδικασία που συνοψίζεται στα εξής βασικά στάδια:
- Απολεπισμός
- Φυγοκέντριση – μελιτοεξαγωγέας το μηχάνημα Αντλία μελιού
- Διαχωρισμός μελιού – κεριού
- Συγκέντρωση μελιού στα βαρέλια φυσικής διαύγασης
- Αποθήκευση στα βαρέλια αναμονής ή συσκευασίας (διπλοπύθμενα)
- Ποιοτικός έλεγχος μελιού HACCP (ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τού HACCP γίνεται από τον ίδιο το Μωυσή που έχει κάνει σπουδές πάνω στην πιστοποίηση και τον έλεγχο ποιότητας)
- Συσκευασία σε βάζα
Σημειωτέον, φέτος η παραγωγή μελιού έδωσε μέλι από μελίτωμα βελανιδιάς μαζί με ανθόμελο τού βουνού και μέλι πεύκου. Σκούρα μέλια, πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα (Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο κ.α.) αλλά κυρίως Σίδηρο. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα μέλια, με ευχάριστη γεύση, όχι πολύ γλυκά, σκούρου χρώματος.
Για όποιον ενδιαφέρεται ο Μωυσής οργανώνει σεμινάρια Μελισσοκομίας και προϊόντων της μέλισσας. Μπορείτε να τού τηλεφωνήσετε στα εξής τηλέφωνα: Τ. 26530 81320 & Κ. 6977 965101.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του beehouse.gr.
“Το σπίτι τής μέλισσας”
Μωυσής Σανοζίδης
Τσεπέλοβο Ζαγοροχώρια
Ιωάννινα 44010
Τ. 26530 81320
Κ. 6977 965101
info@beehouse.gr