Άγρ. φράουλες – βατόμουρα

Άγριες φράουλες – Fragaria vesca
Άλλες Ονομασίες: Χαμοκερασιά

Eπιστημονική Oνομασία: Fragaria vesca :: Άλλες Ονομασίες: Χαμοκερασιά

Άγριες φράουλες

Ανθεκτικό πολυετές με ύψος πάνω από 30cm. με λευκά άνθη που αποτελούνται από 4-5 πέταλα και κίτρινο στήμονα/ύπερο και πράσινα φύλλα οδοντωτά. Οι αγριοφράουλες δεν χρειάζονται καθόλου ζάχαρη, έχουν γλυκιά γεύση με ένα λεπτό άρωμα το οποίο έχει χαθεί στις περισσότερες καλλιεργούμενες φράουλες. Η Fragaria vesca αναπτύσσεται εύκολα σε κήπους με έδαφος που κρατά την υγρασία, σε μερικώς σκιερό σημείο. Το φυτό βγάζει παραβλάσταρα και τελικά αναπτύσσεται υπερβολικά, ώστε ίσως είναι καλύτερα να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να φάνε αγριοφράουλες μέχρι να φουσκώσουν και άλλοι παθαίνουν αλλεργία με δερματικά εξανθήματα. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό περιέχει αξιοσημείωτες ουσίες. Το αφέψημα από τις ρίζες είναι διουρητικό και συνεπώς βοηθά σε περιπτώσεις ρευματισμών και ποδάγρας. Το έγχυμα βοηθά επίσης στον καθαρισμό τού λιπαρού δέρματος. Τα φύλλα λοιπόν και οι ρίζες τής άγριας φραουλιάς, σε αφέψημα βοηθούν τα πάσης φύσεως προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια, κολικοί των εντέρων και φλεγμονές, δυσπεψία κλπ. Επίσης, συντελούν στην ανακούφιση από πολλά προβλήματα τού ουροποιητικού συστήματος, καθόσον θεωρούνται διουρητικά. Έτσι είναι ωφέλιμα σε ουρηθρίτιδες, κυστίτιδες, προστάτη, λιθιάσεις κλπ. Οι καρποί τής φραουλιάς, είναι ήπια υπακτικοί και βοηθούν στην καταπολέμηση τής δυσκοιλιότητας. Παρασκευάσματα από λιωμένες φράουλες, εάν τοποθετηθούν στο δέρμα, ωφελούν σε εγκαύματα, πληγές, σπυριά, ερεθισμούς και δερματικά προβλήματα. Θεωρούνται μαλακτικά και καθαριστικά τού δέρματος και είναι ότι πρέπει σαν πρώτη βοήθεια σε έγκαυμα από τον ήλιο. Η φράουλα είναι καρπός με μεγάλη συγκέντρωση σε βιταμίνη C , σίδηρο, κάλιο και πολλά ιχνοστοιχεία χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρούνται καθαριστικές τού αίματος, αντιοξειδωτικές και ωφελούν πολύ όσους πάσχουν από αναιμία, αρθριτικά, ουρικό οξύ κλπ. Οι στοματικές πλύσεις με χυμό φράουλας, ασπρίζουν τα δόντια και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων τής στοματικής κοιλότητας, εξαλείφοντας την κακή αναπνοή.

Βατόμουρα – Rubus
Άλλες Ονομασίες: Βατσινιά, Μορατζίδα

Βατόμουρα :: Eπιστημονική Oνομασία: Rubus :: Άλλες Ονομασίες: Βατσινιά, Μορατζίδα

Βατόμουρα

Βατόμουρο (αγγλ. Blackberry) είναι το βρώσιμο φρούτο που παράγεται από οποιοδήποτε είδος των φυτών τού γένους Βάτος (rubus) τής οικογενείας των ροδιδών. Σε εξειδικευμένα βιβλία η γνωστή βατομουριά αναφέρεται ως Βάτος ο θαμνώδης. Περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη και υβρίδια, χαμηλών, συνήθως αγκαθωτών θάμνων με ευρεία εξάπλωση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές. Καλλιεργείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον εύγευστο καρπό του που κονσερβοποιείται, αλλά και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και αρωματικού λικέρ.

Τα είδη αυτά τα συναντούμε σε δασώδεις κυρίως περιοχές, φράκτες, θαμνότοπους, στις όχθες των ρυακιών ακόμα και στις άκρες των δρόμων. Βγάζουν άφθονες παραφυάδες οι οποίες σχηματίζουν μακριούς και ευλύγιστους τοξοειδείς βλαστούς με ισχυρά αγκάθια. Έχει βαθυπράσινα σύνθετα φύλλα με 3-5 οδοντωτά φυλλάρια από τα οποία το επάκριο έχει μακρύτερο μίσχο. Τα άνθη έχουν υπόλευκα πέταλα και είναι διατεταγμένα κατά αρειές φόβες. Οι καρποί του, τα γνωστά άγρια βατόμουρα, είναι χυμώδεις, εύγευστοι και εδώδιμοι, στην αρχή πράσινοι, έπειτα κοκκινόξανθοι και τελικά μαύροι και γυαλιστεροί. Είναι ανθεκτικά φυτά και αντέχουν στις παγωνιές.

Συγγενικά είδη: στην Ελλάδα συναντώνται αυτοφυή διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων τα:  Βάτος ο θαμνώδης – Rubus fruticosus, Βάτος ο γαλάζιος – Rubus caesius, Βάτος ο αδρότριχος – Rubus hirtus (αγροίκος) και Βάτος ο ιδαίος – Rubus ideaus (σμέουρο).

ΠΗΓΗ: http://www.alekati.gr/