Trekking το Πάσχα
Αυτό το Πάσχα αδράξτε την ευκαιρία τής επισκέψεώς σας στα Ζαγόρια και εξερευνήστε το πυκνό δίκτυο των καλοδιατηρημένων μονοπατιών στα Ζαγόρια και τους δύο Εθνικούς Δρυμούς, Βίκου-Αώου και Βάλια Κάλντα.
Οδηγός σας ο Μανώλης Διαμαντόπουλος, τοπικός οδηγός μονοπατιών με έδρα το Δίλοφο Κεντρικού Ζαγορίου, με άριστη γνώση τού δικτύου των μονοπατιών τής περιοχής.
Μυηθείτε μέσα από τη πεζοπορία (trekking) στον κόσμο των φαραγγιών, των δασών, των ποταμών, της παραδοσιακής Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, των μονών τής περιοχής.
Κάψτε τις θερμίδες τού Πασχαλιάτικου αρνιού με μια καλή πεζοπορία στα μονοπάτια τού Ζαγορίου …
Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Χριστόπουλος αναφέρει για τα μονοπάτια του Ζαγορίου:
“Η πεζοπορία στο ορεινό δίκτυο των 46 χωριών τού Ζαγορίου και τού γεμάτου δάση, χαράδρες, φαράγγια, ποτάμια και χειμάρρους περιβάλλοντός του διευκολύνεται χάρη στην ακριβή χάραξη από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών (από εδώ περνάει το περίφημο Ε6) και των Εθνικών Μονοπατιών, αλλά κυρίως από το πρόγραμμα «Life-Ζαγόρι» (είναι αυτά που χαρακτηρίζονται από το γράμμα Ζ και έναν αριθμό – 31 στο σύνολό τους).
Στην ουσία, το δίκτυο των μονοπατιών είναι οι εμπορικοί δρόμοι τής περιοχής πάνω από τα Ιωάννινα κατά τον 16o, τον 17o και τον 18o αιώνα, οι καθημερινές δηλαδή διαδρομές που διέσχιζαν οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ. Και, βέβαια, τα περίφημα τοξωτά γεφύρια που διέσχιζαν τα ποτάμια και τα ρέματα τής περιοχής κατασκευάστηκαν εκείνα τα χρόνια. Σήμερα σώζονται περίπου εξήντα από αυτά, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον άλλα εκατό, τα οποία καταστράφηκαν με τα χρόνια από την αχρηστία ή διάφορα φυσικά φαινόμενα. Τα γεφύρια και οι δρόμοι με τις παραχωμένες μέσα στο έδαφος πέτρες, όχι με τη μορφή σκαλιού, αλλά σαν στηρίγματα αντίστασης, τούς λεγόμενους «αναβαθμούς», είναι χαρακτηριστικά δείγματα των λύσεων που έβρισκαν οι μάστορες από τα Ζαγοροχώρια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πρόσθετε το τοπίο στις μετακινήσεις τους”.