Ανθισμένη κρανιά με φόντο τα μελίσσια τού Μ. Διαμαντόπουλου στο Δίλοφο

Αναγέννηση μελισσών…

Ανθισμένη κρανιά στο Δίλοφο κοντά στα μελίσσια τού Μ. Διαμαντόπουλου

Ανθισμένη κρανιά στο Δίλοφο

Στο Δίλοφο στα Ζαγόρια ξεκινάει μια νέα χρονιά για τις μέλισσες τού Μανώλη Διαμαντόπουλου. Είναι η εποχή που αναπτύσσονται οι καινούργιοι τους πληθυσμοί, η “αναγέννηση”! Παρότι ο καιρός είναι αρκετά βροχερός για την εποχή έχει ήδη ξεκινήσει ο τρύγος για τη συλλογή γύρης την οποία χρειάζονται οι μέλισσες για να ταΐσουν τις προνύμφες τους (σκουληκάκια). Η γύρη θα προσφέρει την απαραίτητη για το μεγάλωμα των προνυμφών πρωτεΐνη.

Τα κίτρινα λουλουδάκια των ανθισμένων κρανιών με φόντο τα μελίσσια τού Μ. Διαμαντόπουλου στο Δίλοφο στα Ζαγόρια

Τα μελίσσια τού Μ. Διαμαντόπουλου

Αυτήν την περίοδο η κυρίαρχη ανθοφορία στην περιοχή τού Διλόφου και των γύρω Ζαγοροχωρίων είναι αυτή τής κρανιάς. Τα μικρά κίτρινα λουλουδάκια θα προσφέρουν την αναγκαία για τις μέλισσες γύρη. Κατόπιν, τον Απρίλιο και το Μάϊο, θα ανθίσουν οι κερασιές, οι κορομηλιές και ο κρόκος, τον Ιούνιο οι άγριες τριφυλλιές και η ακακίες και τέλος, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα ακολουθήσουν η μελιτοφόρες ανθοφορίες των βελανιδιών.

Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες και τις κυρίαρχες ανθοφορίες τής κάθε περιόδου, θα παραχθούν και διάφορα είδη μελιού όπως: ανθόμελο, μέλι ακακίας και μέλι από μελίτωμα βελανιδιάς. Το μέλι τής προηγούμενης χρονιάς βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις μελιτοεκκρίσεις τής βελανιδιάς.