Παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή τραχανά από την Ήπειρο

Τραχανάς Κόνιτσας Ηπείρου

ΥΛΙΚΑ

5 kg στραγγιστό γιαούρτι
10 kg άσπρο αλεύρι
½ kg αλάτι

ΣΥΝΤΑΓΗ

Ζυμώνουμε το γιαούρτι με το αλάτι και το αλεύρι έως ότου γίνει σκληρό ζυμάρι. Πλάθουμε πιτάκια και τα βάζουμε να στεγνώσουν, ενώ τα γυρίζουμε ενδιάμεσα. Μετά τα τρίβουμε και τα περνάμε από χοντρό κόσκινο. Αφήνουμε 3-4 ημέρες ακόμα να στεγνώσει τελείως ο τραχανάς και φυλάμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

 

Πηγή: «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων», Νίκος & Μαρία Ψιλάκη, ΕΚΔΟΣΕΙΣ