Συνταγή για την γνωστή Αλευρόπιτα Ζαγορίου

Αλευρόπιτα Ζαγορίου

Αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα (συνταγή από τη Βίτσα)

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι νερό
2 αυγά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια αλεύρι
½ kg φέτα τριμμένη
½ ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο

ΣΥΝΤΑΓΗ

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το νερό, το αλάτι, το μισό λάδι και τη μισή φέτα μέχρι να γίνουν χυλός. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το χυλό. Πάνω πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και, προαιρετικά, με 2-3 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο. Γίνεται λεπτή πίτα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως. Μπορούμε ακόμα να πασπαλίσουμε με σησάμι.

 

Πηγή: «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων», Νίκος & Μαρία Ψιλάκη, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΜΑΝΩΡ