Γαλατόπιτα Σαρακατσάνων
ΥΛΙΚΑ | για το φύλλο
1,5 ποτήρι νερό
600-700 gr. αλεύρι
ΥΛΙΚΑ | για τη γέμιση
2 λίτρα γάλα
4 αυγά
ΣΥΝΤΑΓΗ
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι για το φύλλο και ανοίγουμε 6 φύλλα. Στρώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα στο ταψί και τα υπόλοιπα τα ψήνουμε λίγο στο φούρνο (παλαιότερα τα καψάλιζαν σε καυτή πλάκα). Βράζουμε το γάλα, τρίβουμε μέσα τα ψημένα φύλλα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Γυρνάμε το περισσευούμενο φύλλο να κάνει κόθρο, σκορπάμε λίγο λάδι πάνω και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Πηγή: «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων», Νίκος & Μαρία Ψιλάκη, ΕΚΔΟΣΕΙΣ