Επίσκεψη στο οινοποιείο ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ
Μία μικρή εκδρομή ένα ζεστό πρωινό τού Σεπτεμβρίου στο οινοποιείο τού κτήματος ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ στη Ζίτσα…
ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ
Ο αμπελώνας τού οινοποιείου ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ βρίσκεται σε ημιορεινό μικροκλίμα και καλύπτει μία έκταση 145 περίπου στρεμμάτων.
Εκεί ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών “Βλάχικο”, “Μπεκάρι” και φυσικά η λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” που χαρίζει στην περιοχή το σπάνιο προνόμιο να παράγει κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: η “Μαλαγουζιά”, το “Cabernet Sauvignon” και το “Merlot” τής Ηπείρου, το “Traminer” και το “Sauvignon Blanc”.
ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1978 από τον οινολόγο και αμπελουργό Λευτέρη Γκλίναβο στο λόφο του Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα. Το κυρίως κτήριο τού οινοποιείου το οποίο και επισκεφθήκαμε έχει έκταση 3.000 τ.μ. και βρίσκεται σε ένα χώρο συνολικής έκτασης 5.500 τ.μ. όπου βρίσκονται οι οινοποιητικές εγκαταστάσεις και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους επισκέπτες. Σε ξεχωριστό κτήριο είναι εγκατεστημένο το αποστακτήριο, όπου παράγεται το ηπειρώτικο τσίπουρο του Κτήματος Γκλίναβος από την ντόπια ποικιλία “Ντεμπίνα”.
ΤΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ
Η υπόγεια κάβα του οινοποιείου με έκταση 380 τ.μ. βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων από την επιφάνεια της γης και είναι λιθόκτιστη με θόλους και ξύλινες βάσεις βαρελιών που έχουν δυνατότητα να δεχτούν 400 περίπου δρύινα βαρέλια κρασιού.
Τους περισσότερους μήνες του έτους έχει φυσική θερμοκρασία 12° – 14°C (ιδανική για την παλαίωση των κρασιών) και υγρασία 75-80%. Τους πολύ ζεστούς μήνες του χρόνου (Ιούλιο και Αύγουστο) κλιματίζεται ώστε να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία παλαίωσης. Η ατμόσφαιρα του χώρου της κάβας ανανεώνεται σε καθημερινή βάση με αυτόματο σύστημα εξαερισμού. Η διάρκεια παλαίωσης για τις ερυθρές ποικιλίες κρασιών κυμαίνεται από 10 έως 24 μήνες και για τις λευκές από 5 έως 10 μήνες. Τα βαρέλια παλαίωσης είναι όλα δρύινα και κατασκευασμένα από άριστης ποιότητας ξύλο που προέρχεται από τα καλύτερα δάση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Η χωρητικότητα των περισσότερων βαρελιών είναι 225 λίτρα (δηλαδή όση ενός κλασσικού γαλλικού βαρελιού), ενώ περίπου το 10% των βαρελιών έχουν χωρητικότητα 300 λίτρα.
Στο τέλος τής περιηγήσεως δοκιμάσαμε και δύο από τα κρασιά τού οινοποιείου:
Κόκκινο Βελούδο
Βελούδινη γεύση με τόνους από κόκκινα φρούτα του δάσους
Η συνάντηση του Αγιωργίτικου, της πασίγνωστης ποικιλίας της Πελοποννήσου, με τις δύο ερυθρές ποικιλίες της Ηπείρου, το Βλάχικο και το Μπεκάρι, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο χαρμάνι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας πολύ ξεχωριστός ερυθρός ξηρός οίνος, με υπέροχο βαθύ ρουμπινί χρώμα.
Η παλαίωση του για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ολοκληρώνει τη γεμάτη, βελούδινη και διακριτική γεύση του, αναδεικνύοντας μοναδικά τα γλυκά του αρώματα.
Βλάχικο
Πιπεράτος χαρακτήρας, μαύρα φρούτα, έκρηξη αρωμάτων
Το πάντρεμα των δύο γηγενών ερυθρών ποικιλιών των Ιωαννίνων, Βλάχικο και Μπεκάρι, δημιουργεί έναν αξιοζήλευτο ερυθρό ξηρό οίνο, με εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα. Η γήινη κομψότητα που του χαρίζει το φρεσκοκομμένο μανιτάρι, αλλά και τα πιπεράτα στοιχεία στη σύνθεσή του ολοκληρώνουν το πολύπλοκο και εξαιρετικά ενδιαφέρον μπουκέτο των αρωμάτων του.
Το χρώμα και το άρωμα του θυμίζουν άγρια κόκκινα και μαύρα φρούτα του δάσους, όπως βατόμουρα και αγριοκέρασα. Καθώς παλαιώνει για 2 περίπου χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και εμπλουτίζεται με σώμα και αρώματα γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστός.
Όπως και να έχει, αυτό μάς άρεσε ιδιατέρως!!
Περισσότερες πληροφορίες:
Κτήμα Γκλίναβος
Μοναστήρι – Ζίτσα,
44003, Ιωάννινα, Ελλάδα
T. 26580 22212
F. 26580 22261