Anton Chekhov

Θέατρο στο Δίλοφο

“ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ” & “Η ΑΡΚΟΥΔΑ” του Άντον Τσέχωφ

Δύο μονόπρακτα (κωμωδίες) στην πλατεία τού Διλόφου κάτω από τον πλάτανο τού χωριού στις 11 Αυγούστου 2013 κατά τις 9:15μμ

 

Η θεατρική ομάδα Περίπλους υπό την αιγίδα της Πίνδος Περιβαλλοντική

Η ομάδα

Η θεατρική ομάδα Περίπλους υπό την αιγίδα της Πίνδος Περιβαλλοντική παρουσιάζει δύο κωμωδίες του Άντον Τσέχωφ, Πρόταση γάμου και  Η αρκούδα. Τα έργα είναι γραμμένα χωρίς βωμολοχίες, υπόσχονται γέλιο και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες μιας και είναι εύκολα αντιληπτά.  Η διάρκεια της παράστασης είναι  1 ώρα και 10 λεπτά και σκοπός μας είναι να παιχτεί στα χωριά του Δήμου σας. Οι συντελεστές της παράστασης είναι επαγγελματίες ηθοποιοί που τα τελευταία χρόνια υπηρετούν το θέατρο μέσα από παραστάσεις του ελεύθερου και του Δημοτικού θεάτρου. Πρόκειται για τους Νίκο Σφαιρόπουλο, Πάνο Νάκο, Ξανθή Γεωργίου, Άλκη Διαμαντή.

Σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει γίνει μάστιγα, δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε το θέατρο, τον πολιτισμό. Το θέατρο στα χωριά, η κωμωδία είναι κοιτίδα πολιτισμού και ανάγκη για τους κατοίκους των χωριών. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο για εμάς να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο σε όσα περισσότερα χωριά μπορέσουμε. Η παραγωγή είναι άρτια καλλιτεχνικά ενώ το κόστος της είναι πολύ προσιτό και ανέρχεται στα 600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου φ.π.α. καθώς και όλων των εξόδων για να στηθεί η παράσταση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ: Πρόκειται για ένα ευφυέστατο έργο κατά το οποίο ο πλούσιος γαιοκτήμονας  Στεπάν Στεπάνοβιτς  δέχεται από το  νεαρό γείτονα του Ιβάν Βασίλιεβιτς, έναν καλοστεκούμενο αλλά υποχόνδριο γαιοκτήμονα, πρόταση γάμου για την κόρη του Νατάλια. Από μία απλή παρεξήγηση στην οποία περιπλέκονται χωράφια,  συμβόλαια, παππούδες,  γιαγιάδες,  θειάδες, , σκυλιά…  ξεκινάει ένας  καυγάς μεταξύ του εν δυνάμει ζευγαριού, ο οποίος φουντώνει όταν εμπλέκεται και ο πατέρας.  Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της πρότασης γάμου στην πανέμορφη Νατάλια .

Η ΑΡΚΟΥΔΑ: Μία όμορφη χήρα, η  Έλενα Ποπόβα ορκίζεται όρκους αιώνιας πίστης στο νεκρό σύζυγό της. Κλείνεται λοιπόν στο σπίτι και αποφασίζει να μην ξαναβγεί ποτέ. Μάταια ο υπηρέτης την παροτρύνει για κάποια έξοδο. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας έμπορος ο Γρηγκόρη Σμηρνώφ, ο οποίος ζητά να πληρωθεί άμεσα ένα χρηματικό ποσό, το οποίο χρωστούσε ο άντρας της, διότι  απειλείται με χρεοκοπία. Η βαρυπενθούσα κυρία δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του πιστωτή όμως και οι απόψεις  που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την αναστατώνουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Μοναδική λύση η μονομαχία… Ο συγγραφέας μπλέκει την κατάσταση τόσο περίτεχνα, ώσπου οι δύο άνθρωποι καταφέρνουν να περάσουν τους εγωισμούς τους και να τολμήσουν να κοιταχθούν. Μία κωμωδία με έξυπνο χιούμορ, επίκαιρη όσο ποτέ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Aντoν Πάβλοβιτς Τσέχωφ’  ήταν Ρώσος συγγραφέας πολλών διηγημάτων και θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Πέθανε στις 02 Ιουλίου 1904 στη γερμανική πόλη Μπαντενβέιλερ και τάφηκε στη Μόσχα στις 09 Ιουλίου 1904. Θεωρείται από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας δραματουργίας και άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Στα έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι της ανώτερης κυρίως τάξης, που “ξοδεύουν” τη ζωή τους μέσα στην πνιγερή ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νίκος Σφαιρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Θεοδωράκη
Μουσική επιμέλεια: Τάσος Μακρογιαννόπουλος
Χορογραφία: Χριστίνα Γκάσιου
Φωτογραφίες – Αφίσα:  Σταύρος Παπανικολάου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Νάκος, Ξανθή Γεωργίου, Άλκης Διαμαντής

Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 6974 859885 (Νίκος)

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Ο συντονιστής κα σκηνοθέτης της παράστασης
ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ